Razowe mini bagietki orkiszowe

Razowe mini bagietki orkiszowe

Zdjęcie - Razowe mini bagietki orkiszowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mięciutkie, puszyste, pyszne bułeczki orkiszowe. Bułeczki pełne zdrowia, bo upieczone z pełnoziarnistej mąki orkiszowej. Proste i szybkie do przygotowania. Jeśli nie masz czasu na odświeżanie zakwasu, drożdżowe buleczki są idealnym rozwiązaniem i smaczną odmianą.
Jeśli pamiętasz smak dawnych grahamek te smakują bardzo podobnie. Tym razem uformowane w kształcie małych bagietek. Smkują wybornie ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami. Polecam!

Składniki na 10 sztuk:
500 g mąki orkiszowej (250 g pełnoziarnistej, 150 g mąki1050 i 100 g mąki 630)
250 g wody
2 łyżki oleju
Zdjęcie - Razowe mini bagietki orkiszowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 op. drożdży instant
1 łyżeczka miodu
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżki otrębów orkiszowych

Wykonanie:

  • wszystkie skladniki umieścić w misie robota i hakiem wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość
  • ciasto odgazować, podzielić na 10 równych części, najlepiej odważając na wadze po około 80 g ciasta na bułeczkę. Uformować okrągłą bułeczkę, następnie spłaszczyć lekko dłonią tworząc pdłużny wałek. Złożyć 1/3 ciasta do siebie i uciskać palcami wzdłuż całego brzegu miejsce koło miejsca. Obrócić ciasto o 180` i znowu złożycć1/3 ciasta do siebie i ucisnąć miejsce koło miejsca wzdłuż brzegu. Bagietka gotowa! Czynność powtórzyć do wykończenia ciasta. Tak uformowane bułeczki - bagietki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do dołu. Przykryć kuchenną ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować wodą i posypać wierzch otrębami
  • piec w 200`C w zaparowanym piekarniku 20 minut, do zrumienienia. Studzić na kratce. Nadają się do zamrażania

SMACZNEGO !
Zdjęcie - Razowe mini bagietki orkiszowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów