Ratatouille inaczej
Ratatouille to jarska potrawa prowansalska, danie nieco nawiązuje do popularnego w Polsce, choć zupełnie nie rodzimego, bo przecież węgierskiego leczo. Ratatouille opiera się na składnikach warzywnych, przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, pomidorach i cebuli. Podobnego jarskiego gulaszu można szukać na terenie całego basenu Morza Śródziemnego, gdyż Włosi maja swoją peperonatę, Grecy briam, Maltańczycy kapunatę, a w Andaluzji zjemy pisto. Moja wersja ratatouille to nawiązanie do tarty lub pizzy warzywnej, a z gorącym, pomidorowym sosem bardzo dobrze komponuje się kawałek chrupiącej bagietki.
Składniki na 2 porcje
Czas przygotowania: 60 min
1 większa cukinia
1 większy bakłażan
2 duże pomidory
2 kulki mozzarelli
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 ml passaty pomidorowej
2 łyżeczki suszonego oregano
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka octu balsamicznego
ok 2 łyżeczki brązowego cukru
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Warzywa kroimy w plastry o grubości ok 3-4 mm, bakłażany solimy o odkładamy na sicie, żeby pozbyć się goryczki, następnie osuszamy ręcznikiem papierowym, w plastry kroimy również mozzarellę
2. Plastry bakłażana grillujemy na suchej patelni
3. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
4. Sos - cebule i czosnek siekamy, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, kiedy zmięknie dolewamy passatę, doprawiamy papryką, solą, pieprzem, brązowym cukrem, octem balsamicznym i oregano, zagotowujemy i odstawiamy z ognia
5. Na formę żaroodporną o średnicy ok 30 cm wykładamy sos pomidorowy, na wierzchu układamy plastry warzyw i mozzarelli, na zmianę, oprószamy suszonym oregano, solą i pieprzem, skrapiamy całość oliwą6. Pieczemy danie ok 50 min