Rafaello na krakersach
Rafaello – tego tu absolutnie nie może zabraknąć!
Jak wiecie jestem ogromną ( ale to ogromną! ) wielbicielką Rafaello ( zarówno w postaci ciasta, jak i słodkich kuleczek ), dlatego też postanowiłam przygotować i deser o tym smaku.
Deser w słoiczku – czyli to, czym ostatnio tak bardzo wszyscy się zachwycamy!
Połączenie fantastycznego, słodkiego, kokosowego kremu z chrupiącymi krakersami tworzy obłędną całość!
Słone krakersy wspaniale przełamują słodki smak kremu i zachwycają podniebienie!
Taki deser jest idealnym pomysłem na romantyczną randkę albo przyjęcie.
Gwarantuję, że każdy będzie oblizywał się ze smakiem!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 1 duża porcja )
* mleko – 125 ml
* mleko kokosowe – 200 ml
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* mąka pszenna – 1 łyżka
* cukier waniliowy – 1 łyżeczka
* cukier – 3 łyżki
* masło – 50 g
* wiórki kokosowe – 3 łyżki
* posiekane migdały – 3 łyżki
* krakersy – 10 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko kokosowe grzejemy z cukrem i cukrem waniliowym.
Do gorącego dodajemy mleko zwykłe wymieszane z mąką pszenną i mąką ziemniaczana – wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i gotujemy ok. 2 minuty.
Gęsty budyń odstawiamy do przestudzenia.
Masło ubijamy, a następnie miksujemy z przestudzonym budyniem, wsypujmy podprażony kokos.
Do słoiczka wkładamy porcję kremu kokosowego, zasypujemy posiekanymi krakersami i podprażonymi migdałami.
Naprzemiennie układamy aż do wykończenia składników.
Dekorujemy odrobiną bitej śmietany i bakaliami.
Podajemy mocno schłodzone.
Smacznego!