Rafaello na krakersach
Jak wiecie jestem ogromną wielbicielką wszystkiego, co kokosowe.
Kuleczki Rafaello ( te domowe mam na blogu – o tutaj! ), serniki kokosowe, desery, kremy i inne kokosowe słodkości nie mają przede mną tajemnic.
Dziś mam dla Was przepis na chyba moje ulubione ciacho kokosowe czyli Rafaello na krakersach – bez pieczenia.
Ciasto bardzo łatwe, szybkie i mega smaczne!
Idealnie do zrobienia na weekend – koniecznie spróbujcie!
Polecam!
SKŁADNIKI:
( keksówka )
KREM:
* mleko 2% – 250 ml
* mleko kokosowe – 400 ml
* mąka ziemniaczana – 2 łyżki
* mąka pszenna – 2 łyżki
* cukier waniliowy – 1 łyżka
* cukier – 0,5 szklanki
* masło – 100 g
* wiórki kokosowe – 50 g
* płatki migdałów – ok. 100 g
DODATKOWO:
* słone krakersy – 1 duża paczka
* wiórki kokosowe
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną.
Mleko kokosowe wlewamy do garnka, dodajemy cukier i cukier waniliowy, grzejemy na wolnym ogniu.
Gdy mleko kokosowe będzie gorące, dodajemy mleko wymieszane z mąkami i gotujemy cały czas mieszając, odstawiamy do wystudzenia.
Masło ubijamy, dodajemy po łyżce kokosowego budyniu, a następnie uprażone wióri kokosowe i migdały – mieszamy, odstawiamy na 10 minut do lodówki.
Foremkę wykładamy warstwą krakersów, pokrywamy częścią kremu i tak naprzemiennie do wyończenia składników.
Całość posypujemy wiórkami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!