Rafaello

Rafaello

 Zdjęcie - Rafaello  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Wielkanoc to nie tylko czas tradycyjnych potraw i słodkości z kuchni staropolskiej, ale także innych pyszności, mniej tradycyjnych, które z pewnością urozmaicą klasyczny świąteczny jadłospis. Proponuję to pyszne rafaello, które dzięki swej delikatności rozpływa się w ustach. Kruchy spód, delikatna masa budniowa z dodatkiem ananasa oraz słodka kołderka bezowa z wiórkami kokosowymi. Jest naprawdę pyszne, nam smakowało obłędnie!

Zdjęcie - Rafaello  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki:

Biszkopt:

*4 jaja

*1 szklanka cukru

*1/2 szklanki mąki tortowej

*1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

*1 łyżeczka proszku do pieczenia

*1 łyżka octu spirytusowego

Beza:

*4 białka

*1 szklanka cukru

*20dag wiórek kokosowych

Masa:

*1 puszka ananasów

*4 żółtka

*25dag masła

*3 łyżki cukru

*1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

Zrobić biszkopt: białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z łyżką octu, połączyć z obydwoma rodzajami mąk i proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodać pianę z białek. Wylać masę na prostokątną formę średniej wielkości wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 20 minut.

Zrobić masę: z ananasów odlać sok i uzupełnić go wodą tak by była cała szklanka. Zagotować. Do gotującego się soku wlać budyń rozmieszany w 1 i1/2 szklanki wody z dodatkiem łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżek cukru. Gotować często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić.

Masło utrzeć z 4 żółtkami, dodając po łyżce zimnego budyniu. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę ananasy. Jeśli masa będzie zbyt płynna można dodać około 2 łyżki żelatyny, rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Moja masa nie była luźna. Tak przygotowaną masę budyniową wyłożyć na biszkopt.

Zrobić bezę: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szklankę cukru. Delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi. Bezę piec w formie tej samej wielkości co biszkopt przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż się lekko przyrumieni. Upieczoną bezę ostudzić i wyłożyć na krem.

Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi.

Smacznego :)

Zdjęcie - Rafaello  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów