Rafaello
Wielkanoc to nie tylko czas tradycyjnych potraw i słodkości z kuchni staropolskiej, ale także innych pyszności, mniej tradycyjnych, które z pewnością urozmaicą klasyczny świąteczny jadłospis. Proponuję to pyszne rafaello, które dzięki swej delikatności rozpływa się w ustach. Kruchy spód, delikatna masa budniowa z dodatkiem ananasa oraz słodka kołderka bezowa z wiórkami kokosowymi. Jest naprawdę pyszne, nam smakowało obłędnie!
Składniki:
Biszkopt:
*4 jaja
*1 szklanka cukru
*1/2 szklanki mąki tortowej
*1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
*1 łyżeczka proszku do pieczenia
*1 łyżka octu spirytusowego
Beza:
*4 białka
*1 szklanka cukru
*20dag wiórek kokosowych
Masa:
*1 puszka ananasów
*4 żółtka
*25dag masła
*3 łyżki cukru
*1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Zrobić biszkopt: białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Żółtka wymieszać z łyżką octu, połączyć z obydwoma rodzajami mąk i proszkiem do pieczenia. Delikatnie dodać pianę z białek. Wylać masę na prostokątną formę średniej wielkości wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec 20 minut.
Zrobić masę: z ananasów odlać sok i uzupełnić go wodą tak by była cała szklanka. Zagotować. Do gotującego się soku wlać budyń rozmieszany w 1 i1/2 szklanki wody z dodatkiem łyżki mąki ziemniaczanej i 3 łyżek cukru. Gotować często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wystudzić.
Masło utrzeć z 4 żółtkami, dodając po łyżce zimnego budyniu. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę ananasy. Jeśli masa będzie zbyt płynna można dodać około 2 łyżki żelatyny, rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody. Moja masa nie była luźna. Tak przygotowaną masę budyniową wyłożyć na biszkopt.
Zrobić bezę: białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szklankę cukru. Delikatnie połączyć z wiórkami kokosowymi. Bezę piec w formie tej samej wielkości co biszkopt przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, aż się lekko przyrumieni. Upieczoną bezę ostudzić i wyłożyć na krem.
Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi oraz płatkami migdałowymi.
Smacznego :)