Racuszki drożdżowe Asi

Racuszki drożdżowe Asi
Zdjęcie - Racuszki drożdżowe Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuszki drożdżowe Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuszki drożdżowe Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuszki drożdżowe Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuszki drożdżowe Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuszki drożdżowe Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuszki drożdżowe Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuszki drożdżowe Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuszki drożdżowe Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuszki drożdżowe Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuszki drożdżowe Asi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 1 i 1/2 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 szkl. mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 2 jajka
  • 1/4 szkl. oleju rzepakowego
Przygotowanie Drożdże rozmieszaj z ciepłym mlekiem i cukrem, a następnie przelej do miski z przesianą mąką. Dodaj jajka, olej i, jeśli lubisz słodkie racuszki, kolejne 2 łyżki cukru. Wymieszaj dobrze, przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 minut.

Racuszki smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym (Ja zastosowałam olej Kujawski).

Z podanej porcji wychodzi ok. 17 racuszków.


Historia przepisu z szuflady Pana Wojciecha:

"Przepis ma ok 17 lat. Mama zapisując go (był to mój przysmak) spytała, czy mi smakują - w odpowiedzi narysowałem uśmiechniętą buźkę. Wtedy miałem lat 7, przepis został wpisany do zeszytu. Za 10 dni kończę 24 lata a zeszyt, przepis i rysunek dalej są obecne w rodzinnym domu, w którym dane racuszki mojej mamy się piecze."

Kategorie przepisów