Racuszki

Racuszki

Jak tylko ujrzałam racuszki na blogu Liski wiedziałam, że muszę je zrobić! I wiedziałam, że będą przepyszne :) Miękkie, pachnące, posypane cukrem pudrem, wanilią, cynamonem, podane z konfiturką czy bez... są przepyszne.

Zdjęcie - Racuszki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*1 szklanka mleka

*1/2 kg mąki pszennej

*2 jajka

*10g świeżych drożdży

*1/4 łyżeczki soli

*1 łyżka masła o temp. pokojowej

Do smażenia: olej roślinny

Do posypania: cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, konfiturka...

Wykonanie:

1/2 szklanki mleka i 250g mąki wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić do podrośnięcia na około 15-30 minut.

Dodać następnie pozostałą część mleka i mąki. Dokładnie wszystko połączyć.

Olej rozgrzać na patelni i łyżką nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor około 2-3 minutki. Moje placuszki mają trochę powyginane kształty,ale właśnie takie pamiętam z dzieciństwa, robione przez babcię. :)

Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem, wanilią, cynamonem itp :)

Smacznego!

Kategorie przepisów