Racuszki
Jak tylko ujrzałam racuszki na blogu Liski wiedziałam, że muszę je zrobić! I wiedziałam, że będą przepyszne :) Miękkie, pachnące, posypane cukrem pudrem, wanilią, cynamonem, podane z konfiturką czy bez... są przepyszne.
Składniki:
*1 szklanka mleka
*1/2 kg mąki pszennej
*2 jajka
*10g świeżych drożdży
*1/4 łyżeczki soli
*1 łyżka masła o temp. pokojowej
Do smażenia: olej roślinny
Do posypania: cukier puder, cukier waniliowy, cynamon, konfiturka...
Wykonanie:
1/2 szklanki mleka i 250g mąki wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić do podrośnięcia na około 15-30 minut.
Dodać następnie pozostałą część mleka i mąki. Dokładnie wszystko połączyć.
Olej rozgrzać na patelni i łyżką nakładać placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor około 2-3 minutki. Moje placuszki mają trochę powyginane kształty,ale właśnie takie pamiętam z dzieciństwa, robione przez babcię. :)
Usmażone placuszki posypać cukrem pudrem, wanilią, cynamonem itp :)
Smacznego!