Racuchy z rodzynkami
Jakie są plusy obudzenia się przed 6 rano? Możesz nastawić „drożdżowe” do wyrośnięcia, będzie gotowe akurat, gdy reszta rodziny wstanie ze swoich łóżek:)
A tak już bardziej serio, dla dobrych (puszystych i mięciutkich) racuszków jestem gotowa nawet na wstawanie skoro świt. Naprawdę je uwielbiam!
Te proporcje wystarczą na usmażenie ok. 8 naprawdę dużych racuchów (po 2 takich nie mogę zmieścić już nic!).
Racuchy z rodzynkami Składniki- mąka pszenna - 2 szklanki
- jajko - 1 szt
- mleko - 3/4 szklanki + 2 łyżki, letnie
- cukier - 2 łyżki
- sól - 1/4 łyżeczki
- drożdże instatnt - 1 i 1/2 łyżki
- rodzynki - ok. 1/3 szklanki
- kandyzowana skórka pomarańczowa - 1/2 łyżeczki
- olej - do smażenia
- cukier puder - do podania
Wszystkie składniki ciasta (poza rodzynkami połącz np. łopatką silikonową) na gęste ciasto. Miskę przykry ściereczką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wymieszaj z rodzynkami i skórką pomarańczową.
Na patelni rozgrzej olej, smaż na małym ogniu placuszki nakładane łyżką, z obu stron, złoto. Pamiętaj, że będą dość grube, muszą więc mieć czas, aby się dobrze przepiec. Podawaj ze słodkimi dodatkami- cukrem pudrem, konfiturami itp.