Racuchy z jagodami

Racuchy z jagodami

Zdjęcie - Racuchy z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zawsze miałam słabość do drożdżowych racuchów. Najczęściej jadałam z jabłkami. Te z jagodami zrobiłam na specjalne życzenie córki. Coś czuję, że dopóki będą jagody, to młoda mi nie odpuści.

Zdjęcie - Racuchy z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: 

25 dkg mąki

2 dkg drożdży,

5 dkg roztopionego masła,

2 jajka,

1 szklanka mleka,

5 dkg cukru,

szczypta soli,

1 szklanka jagód,

olej rzepakowy do smażenia.

Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać. Dodać do niej drożdże wymieszane z mlekiem i cukrem, jajka, resztę mleka, stopione masło oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dosypać umyte i osuszone jagody. Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na złoto z dwóch stron. Posypać cukrem pudrem.


Zdjęcie - Racuchy z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów