Racuchy z jagodami
Zawsze miałam słabość do drożdżowych racuchów. Najczęściej jadałam z jabłkami. Te z jagodami zrobiłam na specjalne życzenie córki. Coś czuję, że dopóki będą jagody, to młoda mi nie odpuści.
Składniki:
25 dkg mąki
2 dkg drożdży,
5 dkg roztopionego masła,
2 jajka,
1 szklanka mleka,
5 dkg cukru,
szczypta soli,
1 szklanka jagód,
olej rzepakowy do smażenia.
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z łyżką cukru i 1/2 szklanki ciepłego mleka, odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać. Dodać do niej drożdże wymieszane z mlekiem i cukrem, jajka, resztę mleka, stopione masło oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto. Naczynie z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość dosypać umyte i osuszone jagody. Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na złoto z dwóch stron. Posypać cukrem pudrem.