Racuchy z jabłkami i ricottą
Żeby odpocząć trochę od mięsa proponuję racuszki z ricotty z jabłkami. Puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Najlepsze na ciepło.
Składniki:
- 40 dag startych na tarce kwaśnych jabłek
- 20 dag sera ricotta
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka posiekanych migdałów
- 4 jajka
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- tłuszcz do smażenia
- cukier puder do posypania
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywna pianę. Żółtka wymieszać z jabłkami, serem i miodem, posolić, przyprawić do smaku gałką i cynamonem. Dodać pianę z białek. Smażyć małe placuszki na rozgrzanym oleju. Osączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
W przepisie nie ma mąki, gdyby się jedank zdarzyło tak, że racuszki nie chcą się odkleić od patelni można dodać 2 łyżki mąki.
Smacznego:)