Racuchy z jabłkami babci Halinki

Racuchy z jabłkami babci Halinki
Zdjęcie - Racuchy z jabłkami babci Halinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z jabłkami babci Halinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z jabłkami babci Halinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z jabłkami babci Halinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z jabłkami babci Halinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z jabłkami babci Halinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z jabłkami babci Halinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z jabłkami babci Halinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z jabłkami babci Halinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z jabłkami babci Halinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Racuchy z jabłkami babci Halinki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • Mleko - 500 ml
  • Jajka - 2 szt.
  • Mąka pszenna - 2 szklanki (250 g)
  • Cukier - 1 łyżka
  • Cynamon - 1 łyżeczka
  • Sól - szczypta
  • Soda oczyszczona - ½ łyżeczki
  • Jabłka duże - 2 szt.
  • Olej Kujawski - do smażenia
Przygotowanie

Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, mleko, cynamon, wymieszać. Dodać sól i jeszcze trochę cynamonu, dobrze wymieszać. Wsypać jabłka i wymieszać całość.

Na patelni rozgrzać olej Kujawski. Łyżką ostrożnie wlać ciasto na patelnię - w formie małych placków. Smażyć 1-2 minuty z każdej strony aż się zarumienią.

Podawać z jabłkami, syropem klonowym, cukrem pudrem albo śmietaną.

Smacznego!

Kategorie przepisów