Zapiekane naleśniki z serem i cynamonem

Zapiekane naleśniki z serem i cynamonem
Zdjęcie - Zapiekane naleśniki z serem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane naleśniki z serem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane naleśniki z serem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane naleśniki z serem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Zapiekane naleśniki z serem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 300 g ricotty
  • 250 ml mleka
  • 150 g mąki pszennej
  • 125 ml gazowanej wody mineralnej
  • 50 ml oleju Kujawski 3 ziarna
  • 30 g cukru
  • 20 g masła
  • 15 ml kwaśnej gęstej śmietany, np. 18%
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól
Przygotowanie

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy 1 łyżeczkę cukru oraz ¼ łyżeczki soli. Mieszamy.


3 jajka rozkłócamy z mlekiem i dodajemy do mąki. Miksujemy, aż znikną wszystkie grudki.

Dolewamy wodę. Opcjonalnie dodajemy do ¼ szklanki więcej, jeśli ciasto naleśnikowe jest zbyt gęste.

Dodajemy olej, ponownie miksujemy i odstawiamy na 15 minut pod przykryciem.


Smażymy dość cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.


Ricottę mieszamy z 1 jajkiem i śmietaną. Doprawiamy do smaku niewielką ilością cukru i szczyptą soli. Tak przygotowanym serkiem smarujemy naleśniki i rolujemy.


Zrolowane naleśniki układamy w skropionym niewielką ilością Kujawskiego naczyniu żaroodpornym.


Na wierzchu układamy wiórki masła, oprószamy cukrem i cynamonem.


 Zapiekamy około 15 minut w 180ºC. 


Przepis pochodzi z www.osmykolorteczy.pl

Kategorie przepisów