Racuchy z ananasem
Jutro Tłusty Czwartek a mnie niestety nie będzie w domu cały dzień. W związku z tym, aby co nieco nawiązać do tłustoczwartkowej tradycji, zrobiłam dzisiaj racuchy. Robiłam je już wiele razy, za każdym razem wypróbowuję ten smak z innymi owocami. Dzisiaj przyszła kolej na ananasy i to był dobry wybór. Może pączków nie zastąpią ale jakaś namiastka to jednak jest.
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 dag drożdży
- szklanka mleka
- 8 łyżek cukru pudru
- 2 jajka
- pół puszki ananasa
-
olej do smażenia
Drożdże pokruszyć, rozetrzeć z łyżeczką cukru pudru, mąki i 1/3 szklanki mleka. Rozczyn odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do misko, wlać rozczyn oraz resztę mleka, wbić jajka, wsypać cukier. Wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany (gdy jest za gęste, dodać trochę mleka).
Do ciasta dodać pokrojonego ananasa, wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść łyżką porcje ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Ostudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)