Racuchy jabłeczno-miodowe

Racuchy jabłeczno-miodowe
Zdjęcie - Racuchy jabłeczno-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzięki Konsti znalazłam tą stronę.
A na niej mnóstwo informacji, przepisów do wykorzystania.
Od razu zabrałam się do roboty:)

Racuchy jabłeczno miodowe

Składniki (na ok 30 szt)

  • 4 duże jajka

  • ok. 1 szklanka mąki macowej lub zwykłej mąki (białej lub razowej)

  • 1-2 łyżki płatków żytnich - dałam owsiane

  • 1-2 łyżki rodzynek - nie dałam

  • 1 szklanka jabłek (pokrojonych w drobną kostkę lub startych na tarce, razem ze skórką!)

  • 2- 3 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru

  • 1 łyżka stopionego masła

  • 1-3 łyżki miodu (lub cukru)

  • ½ łyżeczki cukru waniliowego

  • 1 - 2 łyżeczki mielonego cynamonu

  • szczypta soli

  • ¼ kg sera białego zmielonego lub sera typu ricotta (opcjonalnie)

  • oliwa/olej lub masło- do smażenia

Przygotowanie:

Oddziel białka jajek od żółtek, ubij białka ze szczyptą soli na sztywną masę, dodaj żółtka i ubijaj ok 2 min, dodaj miodu/cukru oraz cukru waniliowego i ubijaj kolejne 1-2 minuty. Dodaj jabłka i resztę składników- masa powinna być nieco rzadsza niż tradycyjne ciasto drożdżowe na racuchy.

Na patelni rozgrzej nieco oliwy/oleju. Nakładaj racuchy łyżką stołową i smaż z obu stron na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu racuchy powinny być dość delikatne, “rozpływać się w ustach”, jeśli są zbyt ciężkie to znaczy, że dodałeś/-aś za dużo mąki w stosunku do reszty składników. Ciasto należy rozrzedzić jogurtem lub stopionym masłem. Jeśli jest zbyt delikatne i rozrywa się należy zagęścić mąką.
Podawaj same bądź posypane cukrem pudrem, z bitą śmietaną (na chłodno), jogurtem/kefirem (na lekko ciepło), lub polane sosem miodowo-jabłecznym lub syropem miodowo-karmelowym.


Zdjęcie - Racuchy jabłeczno-miodowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów