Quinoa z brokułem
- Wynik: 20
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Nie jestem wegetarianką, jednak mięso przyrządzam coraz rzadziej. Nie wiem czy to za sprawą kiepskiej jakości mięsa sprzedawanego w sklepach czy może z wiekiem coś mi się poprzestawiało jednak stopniowo mięso zanika w moim tygodniowym menu. Obstawiam to drugie ale za bardzo nie rozpaczam z tego powodu ponieważ jest cała masa pomysłów na bezmięsny obiad a moje wymagania nie są zbyt wysokie. Dzisiaj przygotowałam komosę ryżową znaną też pod nazwą quinoa z dodatkiem brokułów i parmezanu. Taka kasza we wzbogaconej wersji jest dla mnie wystarczająca na obiad ale jeśli komuś mało z powodzeniem można z boku położyć dowolną sztukę mięsa.
Składniki- quinoa - 1 szklanka
- brokuł - 1 szt.
- papryczka chilli - 1/2 strączka
- czosnek - 2 ząbki
- parmezan - 5 dag
- sok z cytryny - 4 łyżki
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- masło - 3 łyżki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
Kaszę przepłukać, wsypać do garnka, zalać dwiema szklankami wody i zagotować. Kasza jest drobna więc nie należy gotować jej zbyt długo. Ja gotowałam około 4 minut, po czym wyłączyłam i zostawiłam, aż napęcznieje. Powinna być sypka i miękka.
W garnku zagotować odpowiednią ilość wody, gdy się zagotuje wrzucić różyczki brokuła. Gotować ok. 5 min, aby nie był rozciapany, następnie odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić.
Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chilli. Chwilę przesmażyć, następnie dodać odcedzonego brokuła oraz kaszę, przemieszać. Trzymać kilka minut na ogniu aby kasza nabrała temperatury, wtedy można dodać parmezan. Wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Natychmiast podawać kaszę posypaną startym parmezanem.
Smacznego:)