Quesadillas ze szpinakiem i serem

Jeśli macie ochotę na naprawdę wspaniałe śniadanie zapraszam na quesadillas ze szpinakiem. Meksykańskie placki z nadzieniem szpinakowym i ciągnącym się serem to po prostu niebo w gębie. Jest to bardzo sycące śniadanie więc wystarcza na bardzo długo, ale jest tak pyszne że trudno się od niego oderwać i tylko rozsądek podpowiada, żeby to zrobić. Wykorzystywałam juz tortillę na wiele sposobów ale dzisiejszy jest chyba jednym z lepszych. Bardzo polecam:)

Zdjęcie - Quesadillas ze szpinakiem i  serem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Kuchnia, nr 7/2012

Składniki:

  • 150 g szpinaku
  • 2 łyżki posiekanych ziół: mięty, szałwi i natki pietruszki (pominęłam)
  • 1 cebula dymka
  • 4 łyżki fety
  • 2 łyżki masła (pominęłam)
  • 4 tortille
  • 2 garście startego sera żółtego

Szpinak sparzyć wrzątkiem i dokładnie odcisnać. Wymieszać z ziołami, posiekaną dymką i fetą. Na patelni rozgrzać masło i podgrzać po jednej tortlli (ja podgrzałam na suchej patelni). Dwa placki  posypać połową startego sera, rozłożyć szpinak, posypać resztą sera i przykryć pozostałymi plackami. Tortillę podgrzać na patelni,  aż ser się rozpuści. Pokroić  w trójkąty i podawać  od razu.

Smacznego:)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy