Quesadillas ze szpinakiem i serem
Jeśli macie ochotę na naprawdę wspaniałe śniadanie zapraszam na quesadillas ze szpinakiem. Meksykańskie placki z nadzieniem szpinakowym i ciągnącym się serem to po prostu niebo w gębie. Jest to bardzo sycące śniadanie więc wystarcza na bardzo długo, ale jest tak pyszne że trudno się od niego oderwać i tylko rozsądek podpowiada, żeby to zrobić. Wykorzystywałam juz tortillę na wiele sposobów ale dzisiejszy jest chyba jednym z lepszych. Bardzo polecam:)
Źródło: Kuchnia, nr 7/2012
Składniki:
- 150 g szpinaku
- 2 łyżki posiekanych ziół: mięty, szałwi i natki pietruszki (pominęłam)
- 1 cebula dymka
- 4 łyżki fety
- 2 łyżki masła (pominęłam)
- 4 tortille
- 2 garście startego sera żółtego
Szpinak sparzyć wrzątkiem i dokładnie odcisnać. Wymieszać z ziołami, posiekaną dymką i fetą. Na patelni rozgrzać masło i podgrzać po jednej tortlli (ja podgrzałam na suchej patelni). Dwa placki posypać połową startego sera, rozłożyć szpinak, posypać resztą sera i przykryć pozostałymi plackami. Tortillę podgrzać na patelni, aż ser się rozpuści. Pokroić w trójkąty i podawać od razu.
Smacznego:)