Quesadilla z brie, jabłkiem i rukolą
Kolejny przepis z serii "prawie bez gotowania". Wyjątkowy. Uwielbiam różnego rodzaju quesadillas i tej wersji należy się miejsce wśród najlepszych, jakich do tej pory próbowałam. Smakuje oryginalnie i wyraziście. Takie połączenie składników, choć nietypowe, jest naprawdę udane. Poza tym można go spróbować już po 10 minutach, bo przepis jest wyjątkowo prosty i z czynności "generujących ciepło" wymaga tylko podgrzania tortilli na patelni;) Dzięki temu quesadilla jest idealna w czasie upałów, których lada chwila możemy się spodziewać. Polecam.
Quesadilla z brie, jabłkiem i rukolą
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 niecała łyżeczka octu jabłkowego
- 1 tortilla
- kawałek brie
- 1/2 małego jabłka
- szczypta pieprzu
- garść rukoli
1) Wymieszać musztardę i ocet jabłkowy. 2) Posmarować jedną stronę tortilli i położyć ją drugą stroną na rozgrzanej patelni. 3) Na połowie rozłożyć plastry sera i poczekać, aż zacznie się topić. 4) Pokrojone w plastry jabłko ułożyć na serze, posypać pieprzem i przykryć rukolą. 5) Złożyć tortillę na pół, mocno docisnąć i podgrzać z obu stron aż lekko zbrązowieje. 6) Przełożyć na talerz i pokroić na trzy trójkąty.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1
Kaloryczność jednej porcji: 340 kcal