Pyzy z mięsem
Ogrom przepisów na pyzy przytłoczył mnie tak, że nie wiedzialam, które wybrać. Dlatego w drodze losowania padło na te, które dzisiaj prezentuję. Takie kluski, porządnie okraszone cebulką przysmażoną na tłuszczu to prawdziwe niebo w gębie.
Skladniki:
- 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1,5 kg mąki
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 dag mięsa mielonego
- łyzka smalcu
- majeranek
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
Ziemniaki wyrobić z mąką i jajkami na ciasto, osolić. Mięso na farsz wymieszać ze smalcem. Przyprawić ziołami, sola, pieprzem i przeciśniętym czosnkiem. Dobrze wymieszać. Z ciasta urywać kulki, formować płaskie placki, układać kulkę mięsa i zawijać tak aby powstały okrągłe pyzy. Wrzucać gotowe kluski na wrzącą, osoloną wodę i gotować ok. 10 minut. Podawać polane tłuszczem z przysmażoną cebulą.
Smacznego:)