Pyszne ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami jest delikatne, pyszne i pełne soczystych śliwek. Proste ciasto w przygotowaniu, więc jest idealne dla początkujących. Kwaskowate i aromatyczne śliwki węgierki sprawiają, że ciasto nabiera niezwykłego smaku. Jeśli doda się śmietanę i olej to wtedy na długo pozostanie świeże i wilgotne. Ciasto może być kruche lub ucierane. Jest to jedno z najpopularniejszych ciast z owocami obok słynnej szarlotki. Należy pamiętać, że gdy używamy mrożonych śliwek to nie powinno się ich wcześniej rozmrażać.
Danie: Ciasto
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 40 min.
Kalorie: 260 kcal
Ciasto ze śliwkami jest delikatne, pyszne i pełne soczystych śliwek. Proste ciasto w przygotowaniu, więc jest idealne dla początkujących.
Składniki:4 jajka
200 g masła
200 g cukru
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sok z 1 cytryny
750 g śliwek
Cukier puder do posypania
- W pierwszej kolejności śliwki należy umyć, wysuszyć i wyjąć pestki.
- Następnie masło ucierać do białości, a gdy jest gotowe dodać po 1 żółtku na przemian z cukrem (wsypywać stopniowo po łyżce) cały czas ucierając.
- Z białek należy ubić sztywną pianę, a mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać po łyżce piany i mąki z proszkiem, cały czas mieszając ( można użyć miksera), aż do wyczerpania składników. Na koniec mieszać ciasto z sokiem z cytryny.
- Na koniec ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę, a na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 40 min.
- Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook