Pyszna puszysta babka cytrynowa
Wielkanoc to czas pysznych słodkości, które najlepiej smakują w tym
okresie. Wielkanocne mazurki, serniki i baby są wyjątkowe, piękne
świąteczne cieszą oko jest uzupełnieniem dekoracji świątecznego stołu. U
nas najczęściej jest pyszna puszysta babka cytrynowa, która rozpływa
się w ustach.Sięgając po kawałek babki często tracimy poczucie ilości.
Najczęściej kończy się na kilku kawałkach. babka idealnie pasuję do
świątecznej kawy czy herbaty. Jest genialna polecam Was serdecznie :)
Składniki
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubijamy na bardzo gęstą pianę. Zalewamy wrzątkiem masło, po 2 minutach ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy stopniowo cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Puszyste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem posypanej tartą bułką formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160stopni, pieczemy około 30-35 minut. Wyjmujemy gdy wierzch będzie zarumieniony, a boki będą lekko odstawać od formy.
Składniki
- 4 jajka
- 1 szkl cukru pudru
- 25 dag masła
- sok z 2 cytryn
- 2 czubate łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 2 szkl mąki
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- lukier cytrynowy
- skórka cytrynowa kandyzowana
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubijamy na bardzo gęstą pianę. Zalewamy wrzątkiem masło, po 2 minutach ubijamy, aż składniki się połączą. Dodajemy stopniowo cukier, żółtka, sok i skórkę z cytryny,mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Puszyste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem posypanej tartą bułką formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 160stopni, pieczemy około 30-35 minut. Wyjmujemy gdy wierzch będzie zarumieniony, a boki będą lekko odstawać od formy.