Puszysty sernik z jeżynami.
Sernik… Od dawna miałam ochotę… Wymaga on jednak nie tylko najlepszych składników, ale też sporej ilości czasu, więc jakoś nie było mi do niego po drodze… W końcu udało się, a to prawdopodobnie dlatego, że byłam uziemiona w domu, czekając na kuriera. Przyjechał wprawdzie szybko, ale jako, że się napaliłam – rozwiewając wszelkie wątpliwości dodam, że na pieczenie sernika, nie kuriera, ? postanowiłam zaspokoić swój kaprys. Poza tym nic do kawy nie było, bo jak zwykle wszystko zostało skrupulatnie wyjedzone.
Przytupując ze zniecierpliwienia wpatrywałam się w szybkę piekarnika. Jak na złość, czas wydawał się stać w miejscu, a przecież jeszcze musi wystygnąć… No, a kiedy zaczął się wszędzie unosić zapach pieczonego ciasta moje oczekiwanie zaczęło przypominać średniowieczne tortury. Kiedy wyjmowałam mój sernik z piekarnika dzień powoli się kończył. Chwila prawdy, nóż zatopił się w puszystej masie i… Udał się… i choć przez moje niedopatrzenie, „Młoda” nie mogąc oprzeć się ciekawości zbyt szybko odchyliła drzwi piekarnika (przez co lekko opadł), wyszedł puszysty, lekki jak piórko, a jego delikatna słodycz została przełamana kwaskowymi jeżynami. No i te migdały… Nie mogłam się powstrzymać, by podczas robienia zdjęć ich nie podjadać…
Składniki:
Na spód sernika wykorzystałam przechowywane w zamrażarce kruche ciasto, które zostało mi z poprzedniego wypieku. Było go ok 250g. Polecam przygotować je z połowy składników podanych w poprzednich przepisach np tu: tarta z jagodami
Można też przygotować sernik bez kruchego spodu.
Masa sernikowa:
- 500g chudego sera twarogowego, np. trzykrotnie mielonego
- 100ml śmietanki kremówki
- 120g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 budyń o smaku śmietankowym lub waniliowym
- ok. 400g świeżych jeżyn (lub innych miękkich owoców)
- ok. pół szklanki migdałów w płatkach
Przygotowanie:
- Kruche ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i schłodzić przez minimum 30min.
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Sam spód (bez boków) wykleić cieniutką warstwą kruchego ciasta i odstawić do lodówki, by się nie ogrzewało.
- Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
- W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
- Dodać ser i śmietankę, a następnie budyń i dokładnie połączyć.
- Na koniec stopniowo dodawać pianę z białek i delikatnie połączyć łyżką.
- Na kruchy spód wylać około połowę masy serowej, ułożyć na niej jeżyny i zalać resztą sera.
- Wierzch posypać płatkami migdałów.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez około godzinę. Gdy sernik zbyt mocno się rumieni, można po 40 minutach przykryć go folią aluminiową.
- Upieczone ciasto zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia, by zapobiec opadnięciu.
Smacznego ?