Puszysty omlet
Jak już nieraz mówiłam uwielbiam śniadania!
Leniwe śniadania!
Wstaję zwykle 2 godziny przed wyjściem,by móc na spokojnie zjeść sobie śniadanie i wypić kawę.
Zazwyczaj jest to jogurt naturalny albo kefir z dużą ilości,ą zdrowych bakalii , płatków owsianych i dodatków, które zarówno dodają energii jak i poprawiają przemianę materii.
Dziś postawiłam jednak na omlet!
Przepyszny puszysty omlet z dodatkiem sezonowych owoców – u mnie są to dziś borówki.
Wy możecie śmiało dodać swoje ulubione!
Polecam!
SKŁADNIKI:
* jajko – 2 szt
* sól – 1 szczypta
* mąka pszenna – 2 łyżki
* masło – 1 płaska łyżeczka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , a następnie na najmniejszych obrotach wlewamy roztrzepane żółtka – mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i miksujemy ok. 10 sek.
Na patelni roztapiamy masło, wylewamy omlet , zmniejszamy minimalnie ogień i smażymy bez przykrycia ok. 4-5 minut ( pilnujemy!!! ).
Przewracamy i smażymy jeszcze 2 minutki.
Podajemy odrazu z ulubionymi dodatkami!
Smacznego!