Puszysty omlet z pieczarkami

Puszysty omlet z pieczarkami

Puszysty i delikatny, lecz wyrazisty w smaku omlet to naprawdę przepyszne śniadanie. Tak mi smakowało, że chyba niebawem muszę je ponownie zrobić, bo ciągle za mną „chodzi”. 

Zdjęcie - Puszysty omlet z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PUSZYSTY OMLET Z PIECZARKAMI
(1 porcja)
2 jajka,
150g pieczarek,
½ małej cebuli,
2 łyżki startego żółtego sera,
2 płaskie łyżki mąki,
1 łyżka mleka,
1 łyżeczka masła,
sól i pieprz, szczypiorek

Cebulę posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i pieczarki i smażyć, aż płyn z pieczarek odparuje. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
W tym czasie oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mleko i mąkę, ponownie delikatnie wymieszać łyżką lub trzepaczką.
Na patelnię z pieczarkami wyłożyć masę jajeczną, przykryć i smażyć na małym ogniu przez kilka minut. Gdy masa z góry zacznie się ścinać, za pomocą łopatki zsunąć omlet na talerz. Patelnią przykryć talerz i całość szybko odwrócić. W ten sposób pieczarki znajdą się na górze. Omlet posypać startym serem, przykryć i smażyć jeszcze 2 minuty.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.


(na podstawie przepisu taury, z moimi zmianami)


Zdjęcie - Puszysty omlet z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Puszysty omlet z pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów