Puszyste racuchy z dyni
Racuchy z dyni.
Puszyste i mięciutkie racuchy z tartej dyni, bez drożdży z dodatkiem mleka migdałowego i śmietany - doskonałe dyniowe racuszki na śniadanie, kolację, obiad albo deser.
- idealne racuszki z dyni są absolutnie najlepsze i tak łatwe do zrobienia!
- te placki z dyni są idealne do mrożenia
Inne przepisy na puszyste placki, które mogą Ci się spodobać:
- Super puszyste pancakes z truskawkami>>>
- Racuchy na maślance>>>
- Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim>>>
- Przepis na racuchy z jabłkami>>>
- Racuszki drożdżowe z jabłkami>>>
- Racuszki z jabłkami na kefirze>>>
- Racuszki ze śmietaną - lekkie i puszyste jak chmurka>>>
Racuchy z dyni przepis
Przepis na dyniowe racuszki jest łatwy do robienia. Oto wypróbowany sposób na domowe placki dyniowe, składniki, przyprawy i przygotowanie krok po kroku. Mam nadzieję, że przepis spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Placki z dyni.
Składniki potrzebne do przygotowania racuchów z dyni:
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- szczypta cynamonu (ewentualnie)
- 3/4 szklanki gęstej śmietany 18%
- 1/2 - 3/4 szklanki mleka migdałowego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju albo stopionego masła
- 1 szklanka miąższu dyni, startego na tarce o drobnych oczkach
- 2 łyżeczki soku z limonki lub cytryny
Przepis na dyniowe racuchy
Krok 1.
- Suche składniki umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie i następnie dodać składniki mokre.
- Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, następnie zagarniając składniki suche wymieszać wszystko razem, aż powstanie w miarę gładkie ciasto (może być kilka grudek, ale to nie przeszkadza). Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto odstawić na około 10 minut, aby 'odpoczęło'.
- Patelnię teflonową rozgrzać na średnim ogniu, natrzeć odrobiną masła i zmniejszyć ogień.
- Nakładać porcje ciasta i nadać delikatnie łyżką okrągły kształt.
- Racuszki z dyni smażyć na wolnym ogniu - gdy spód stanie się złoty, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, przewracać racuszki na drugą stronę i dosmażyć na złoto.
Miłego gotowania!
Puszyste racuchy z dyni.
Szukasz przepisu na szybki obiad dla całej rodziny? Zobacz mój wypróbowany przepis na najlepszą, rozgrzewającą zupę z dyni, albo balsamiczne pieczone filety z kurczaka z mozzarellą. Mając naprawdę niewiele czasu na gotowanie, szybko przygotujesz wyjątkowo pyszny makaron tagliatelle z kurczakiem w sosie curry, a także curry z kurczaka i mango z ryżem. :)