Puszyste racuchy drożdżowe

Puszyste racuchy drożdżowe

Zdjęcie - Puszyste racuchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPuszyste racuchy drożdżowe.

Racuchy drożdżowe

Domowe racuchy drożdżowe to chyba jedno z najbardziej lubianych dań przez dzieci. Choć zazwyczaj przygotowuje się je z jabłkami, równie dobrze można użyć innych ulubionych owoców, a wyjdą równie pyszne!

Te puszyste racuchy drożdżowe doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Racuszki to doskonały pomysł na podwieczorek albo kolację dla dzieci. Do ciasta można dodać jabłka, dynię, banany albo ser.

  • wypróbowany i szybki przepis na racuchy z drożdżami
  • łatwe, podstawowe ciasto drożdżowe na racuchy
  • placki drożdżowe, którym się nie oprzesz. Mięciutkie i puszyste jak chmurka.

Więcej przepisów na racuchy, które znajdziesz na naszej stronie:Zdjęcie - Puszyste racuchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPuszyste racuchy drożdżowe.

Jak zrobić racuchy drożdżowe
Te racuchy drożdżowe nie tylko dobrze smakują, ale także podczas przygotowywania, wypełniają całą kuchnię swoim wspaniałym aromatem. Zobacz jak zrobić te przepyszne placuszki, aby były mięciutkie i puszyste za każdym razem.

kubek = 300ml

Składniki :

na zaczyn drożdżowy:
  • 30g świeżych drożdży
  • około 1/3 kubka ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • mąka pszenna około 3 łyżki (tyle, aby zaczyn po wymieszaniu miał konsystencję gęstej śmietany)
Ciasto właściwe na racuchy drożdżowe:

Składniki suche:
  • 2 kubki przesianej mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
Składniki mokre:
  • około 1 i 1/3 kubka ciepłego mleka (w razie potrzeby można dodać kilka łyżek mleka więcej - ciasto na racuchy nie może być zbyt gęste)
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki stopionego masła
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego

Przepis na racuchy drożdżowe
Krok 1.
  • Przygotować zaczyn na racuchy: w miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem. Następnie wlać cieple mleko i rozprowadzić, dodawać po łyżce mąki pszennej, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany - zaczyn odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
Krok 2.
  • Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, przemieszać. Następnie na środku zrobić spory dołek i wlać mleko, wyrośnięty zaczyn, stopione i ostudzone masło, dodać jajko, ekstrakt waniliowy i trzepaczką lub łyżką wymieszać najpierw mokre składniki, zagarniając po trochu składniki suche. Mieszać, aż do połączenia wszystkich składników. Ciasto odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 3.
  • Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła lub oleju, obok przygotować miseczkę z chłodną wodą.
  • Łyżkę stołową zanurzyć w wodzie, a następnie nabrać porcję ciasta drożdżowego, położyć ciasto na patelni i uformować placuszek. Racuszki smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące z wierzchu.
Gotowe racuchy drożdżowe układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem, można podawać z ulubionymi dodatkami.

Mam nadzieję, że przepis na puszyste racuchy drożdżowe spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj!


Cieszę się, ze tutaj jesteś i mam nadzieję, że jeszcze mnie odwiedzisz :) Zapraszam do obserwacji profilu na FB oraz Instagramie :)


@moja_ksiazka_kucharska


Miłego gotowania!

Zdjęcie - Puszyste racuchy drożdżowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiRacuchy drożdżowe.

Kategorie przepisów