Puszyste racuchy drożdżowe
Puszyste racuchy drożdżowe.
Racuchy drożdżowe
Domowe racuchy drożdżowe to chyba jedno z najbardziej lubianych dań przez dzieci. Choć zazwyczaj przygotowuje się je z jabłkami, równie dobrze można użyć innych ulubionych owoców, a wyjdą równie pyszne!
Te puszyste racuchy drożdżowe doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Racuszki to doskonały pomysł na podwieczorek albo kolację dla dzieci. Do ciasta można dodać jabłka, dynię, banany albo ser.
- wypróbowany i szybki przepis na racuchy z drożdżami
- łatwe, podstawowe ciasto drożdżowe na racuchy
- placki drożdżowe, którym się nie oprzesz. Mięciutkie i puszyste jak chmurka.
Więcej przepisów na racuchy, które znajdziesz na naszej stronie:
- Puszyste racuchy z dyni>>>
- Racuchy na maślance>>>
- Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim>>>
- Przepis na racuchy z jabłkami>>>
- Racuszki z jabłkami na kefirze>>>
Jak zrobić racuchy drożdżowe
Te racuchy drożdżowe nie tylko dobrze smakują, ale także podczas przygotowywania, wypełniają całą kuchnię swoim wspaniałym aromatem. Zobacz jak zrobić te przepyszne placuszki, aby były mięciutkie i puszyste za każdym razem.
kubek = 300ml
Składniki :
na zaczyn drożdżowy:
- 30g świeżych drożdży
- około 1/3 kubka ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru
- mąka pszenna około 3 łyżki (tyle, aby zaczyn po wymieszaniu miał konsystencję gęstej śmietany)
Składniki suche:
- 2 kubki przesianej mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- około 1 i 1/3 kubka ciepłego mleka (w razie potrzeby można dodać kilka łyżek mleka więcej - ciasto na racuchy nie może być zbyt gęste)
- 1 duże jajko
- 2 łyżki stopionego masła
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
Przepis na racuchy drożdżowe
Krok 1.
- Przygotować zaczyn na racuchy: w miseczce rozetrzeć drożdże z cukrem. Następnie wlać cieple mleko i rozprowadzić, dodawać po łyżce mąki pszennej, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany - zaczyn odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wsypać wszystkie suche składniki, przemieszać. Następnie na środku zrobić spory dołek i wlać mleko, wyrośnięty zaczyn, stopione i ostudzone masło, dodać jajko, ekstrakt waniliowy i trzepaczką lub łyżką wymieszać najpierw mokre składniki, zagarniając po trochu składniki suche. Mieszać, aż do połączenia wszystkich składników. Ciasto odstawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Na patelni rozgrzać kilka łyżek masła lub oleju, obok przygotować miseczkę z chłodną wodą.
- Łyżkę stołową zanurzyć w wodzie, a następnie nabrać porcję ciasta drożdżowego, położyć ciasto na patelni i uformować placuszek. Racuszki smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą złocisto-brązowe i chrupiące z wierzchu.
Mam nadzieję, że przepis na puszyste racuchy drożdżowe spodoba się Tobie i Twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj!
Cieszę się, ze tutaj jesteś i mam nadzieję, że jeszcze mnie odwiedzisz :) Zapraszam do obserwacji profilu na FB oraz Instagramie :)
@moja_ksiazka_kucharska
Miłego gotowania!
Racuchy drożdżowe.