Puszyste pierniczki
Do świąt zostało niewiele dni a tu trzeba upiec pierniczki. Na szczęście znalazłam przepis na puszyste i miękkie pierniczki ( Kwestia Smaku), które nie potrzebują długo mięknąć. Są pyszne, a oblane czekoladą i ładnie udekorowane idealnie nadają się na świąteczny stół.
Składniki:
- 250 g mąki,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka przyprawy korzennej , 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 4 łyżki cukru,
- 100 g sztucznego miodu,
- 80 g masła,
- 2 łyżki śmietany,
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Na stolnicę przesiać mąkę, kakao, przyprawę korzenną, cynamon i sodę. Wymieszać ręką. W rondelku rozpuścić masło z miodem i cukrem, ostudzić. Do suchych składników wlewać rozpuszczone masło z miodem, dodać pozostałe składniki. Zagnieść jednolite ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Ciasto podzielić na 3 części. Jedną zostawić na stolnicy zaś dwie pozostałe położyć na talerz i wstawić do lodówki. Ciasto rozwałkować na warstwę ok. 7-8 mm i wykrawać dowolne kształty. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, układać wycięte kształty, pierniczki piec 8 min. Tak samo postępować z pozostałym ciastem. Gotowe, ostygnięte pierniczki dekorować lukrem lub polewą czekoladową i dowolnymi posypkami według własnej inwencji twórczej ;)