Puszyste bułeczki z ziemniakami

Puszyste bułeczki z ziemniakami

Zdjęcie - Puszyste bułeczki z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Dziś propozycja na pyszne, mięciutkie, puszyste i bardzo proste bułeczki śniadaniowe. Tajemniczym składnikiem, które czyni bułeczki tak wyjątkowymi jest dodatek gotowanych ziemniaków. Bułki dzięki dodatkowi ziemniaków zachowują dłużej świeżość. Są tak samo smaczne w dniu pieczenia jak i następnego dnia. Przepis koniecznie do wypróbowania. Najlepiej już dziś na obiad ugotuj dwa ziemniaki więcej.

Zdjęcie - Puszyste bułeczki z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Składniki :

400 g mąki orkiszowej jasnej
125 ml mleka+25 ml wody
25 g drożdży
140 g ugotowanych ziemniaków
45 g masła
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli

Wykonanie:

  • ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem
  • drożdże wymieszać wodą, do rozpuszczenia
  • wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą i odstwić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
  • ciasto powtórnie zagnieść i podzielić na 10-12 kawałków jednakowej wielkości. Formować bułki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia
  • wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem
  • piec w 200`C 20-25 minut, do zrumienienia
  • studzić na kratce

SMACZNEGO!
Zdjęcie - Puszyste bułeczki z ziemniakami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów