Puree ziemniaczane z kapustą i brie

Puree ziemniaczane z kapustą i brie

Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do każdego dania głównego, doskonały zamiennik dla poczciwych, tradycyjnych ziemniaków. Jakiś czas temu przywiozłam z domu piękną kapustę i wykorzystuję ją teraz w każdy możliwy sposób. Tym razem proponuję ją w połączeniu z tradycyjnym puree ziemniaczanym i serem brie, doprawionym gałką muszkatołową i podanym ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Puree ziemniaczane z kapustą i brie

(6 porcji)

Składniki:

  • 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
  • 300 g kapusty, posiekanej
  • 50 g masła
  • 200 ml mleka, lekko podgrzanego
  • 50 g sera brie, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie po czym odcedź.
  2. W międzyczasie w patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż kapustę i smaż przez minutę. Dopraw solą i pieprzem, wlej 3-4 łyżki wody, przykryj patelnie i smaż przez 10 minut lub do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
  3. W pojemniku blendera lub miksera umieść ziemniaki i zmiksuj z ciepłym mlekiem i brie. Dodaj kapustę i wymieszaj łyżką. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Potato puree with cabbage and brie

(6 servings)

Ingredients:

  • 800 g potatoes, peeled and cut into smaller pieces
  • 300 g of cabbage, chopped
  • 50 g of butter
  • 200 ml of milk, warmed
  • 50 g brie cheese, diced
  • 2 tablespoons chopped chives
  • salt, pepper, nutmeg to taste

Preparation:

  1. Cook the potatoes in salted water until soft and drain.
  2. Meanwhile, in a medium pan heat the butter, add cabbage and cook for a minute. Season with salt and pepper,  add 3-4 tablespoons of water, cover and cook for 10 minutes or until soft, stirring occasionally.
  3. Using an immersion blender,mix the potatoes until smooth and mix in warm milk and brie. Add the cabbage and mix with a spoon. Season to taste with salt, pepper and nutmeg and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Puree ziemniaczane z kapustą i brie / Potato puree with cabbage and brie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów