Puree ziemniaczane z kapustą i brie
Dziś przedstawiam kolejny pomysł na dodatek do każdego dania głównego, doskonały zamiennik dla poczciwych, tradycyjnych ziemniaków. Jakiś czas temu przywiozłam z domu piękną kapustę i wykorzystuję ją teraz w każdy możliwy sposób. Tym razem proponuję ją w połączeniu z tradycyjnym puree ziemniaczanym i serem brie, doprawionym gałką muszkatołową i podanym ze świeżo posiekanym szczypiorkiem. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Puree ziemniaczane z kapustą i brie
(6 porcji)
Składniki:
- 800 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na mniejsze kawałki
- 300 g kapusty, posiekanej
- 50 g masła
- 200 ml mleka, lekko podgrzanego
- 50 g sera brie, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie po czym odcedź.
- W międzyczasie w patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż kapustę i smaż przez minutę. Dopraw solą i pieprzem, wlej 3-4 łyżki wody, przykryj patelnie i smaż przez 10 minut lub do miękkości, od czasu do czasu mieszając.
- W pojemniku blendera lub miksera umieść ziemniaki i zmiksuj z ciepłym mlekiem i brie. Dodaj kapustę i wymieszaj łyżką. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.
Smacznego!
English version
Potato puree with cabbage and brie
(6 servings)
Ingredients:
- 800 g potatoes, peeled and cut into smaller pieces
- 300 g of cabbage, chopped
- 50 g of butter
- 200 ml of milk, warmed
- 50 g brie cheese, diced
- 2 tablespoons chopped chives
- salt, pepper, nutmeg to taste
Preparation:
- Cook the potatoes in salted water until soft and drain.
- Meanwhile, in a medium pan heat the butter, add cabbage and cook for a minute. Season with salt and pepper, add 3-4 tablespoons of water, cover and cook for 10 minutes or until soft, stirring occasionally.
- Using an immersion blender,mix the potatoes until smooth and mix in warm milk and brie. Add the cabbage and mix with a spoon. Season to taste with salt, pepper and nutmeg and serve.
Enjoy!