Puree z bobu
W końcu można znaleźć bób w normalnej cenie, warto więc chwilowo porzucić klasyczne puree ziemniaczane na rzecz pysznego puree z bobu. Mamy teraz najlepszą porę roku, gdzie możemy korzystać ze wszystkich dobrodziejstw natury i przygotowywać obiady z wykorzystaniem świeżych i pysznych owoców i warzyw. Przygotowanie tego puree jest niezwykle łatwe i szybkie, nawet mój połówek, który wielkim fanem warzyw niestety nie jest, stwierdził że było pyszne:) Wystarczy ugotować go w osolonej wodzie, a następnie obrać ze skórek i zmiksować na gładkie puree ze śmietanką. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Puree z bobu(2-3 porcje)
Składniki:
- 1/2 kg świeżego bobu
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki śmietanki 36 %
Przygotowanie:
- Ugotuj bób we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości, przez około 15-20 minut i odcedź. Zachowaj szklankę wody z gotowania.
- Obierz z zewnętrznych skórek i przełóż do pojemnika blendera. Dodaj śmietankę i zmiksuj do uzyskania gładkiego puree. Dolewaj po trochu wodę z gotowania jeżeli będzie to konieczne.
- Dopraw puree solą i pieprzem do smaku i podawaj.
Smacznego!
English version
Broad bean puree(2-3 servings)
Ingredients:
- 1/2 kg of fresh broad beans
- salt, pepper
- 2-3 tablespoons of double cream
Preparation:
- Cook the beans in boiling salted water until tender, for about 15-20 minutes and drain. Reserve 1 cup of cooking water.
- Pop beans out of their skins and place in blender container. Add the cream and blend to a smooth puree adding reserved water if needed.
- Season the puree with salt and pepper to taste and serve.
Enjoy!