Puree z bobu

Puree z bobu

W końcu można znaleźć bób w normalnej cenie, warto więc chwilowo porzucić klasyczne puree ziemniaczane na rzecz pysznego puree z bobu. Mamy teraz najlepszą porę roku, gdzie możemy korzystać ze wszystkich dobrodziejstw natury i przygotowywać obiady z wykorzystaniem świeżych i pysznych owoców i warzyw. Przygotowanie tego puree jest niezwykle łatwe i szybkie, nawet mój połówek, który wielkim fanem warzyw niestety nie jest, stwierdził że było pyszne:) Wystarczy ugotować go w osolonej wodzie, a następnie obrać ze skórek i zmiksować na gładkie puree ze śmietanką. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Puree z bobu / Broad bean puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Puree z bobu

(2-3 porcje)

Składniki:

  • 1/2 kg świeżego bobu
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki śmietanki 36 %

Przygotowanie:

  1. Ugotuj bób we wrzącej i osolonej wodzie do miękkości, przez około 15-20 minut i odcedź. Zachowaj szklankę wody z gotowania.
  2. Obierz z zewnętrznych skórek i przełóż do pojemnika blendera. Dodaj śmietankę i zmiksuj do uzyskania gładkiego puree. Dolewaj po trochu wodę z gotowania jeżeli będzie to konieczne.
  3. Dopraw puree solą i pieprzem do smaku i podawaj.

Smacznego!

Zdjęcie - Puree z bobu / Broad bean puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Broad bean puree

(2-3 servings)

Ingredients:

  • 1/2 kg of fresh broad beans
  • salt, pepper
  • 2-3 tablespoons of double cream

Preparation:

  1. Cook the beans in boiling salted water until tender, for about 15-20 minutes and drain. Reserve 1 cup of cooking water.
  2. Pop beans out of their skins and place in blender container. Add the cream and blend to a smooth puree adding reserved water if needed.
  3. Season the puree with salt and pepper to taste and serve.

Enjoy!

Zdjęcie - Puree z bobu / Broad bean puree - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów