Pure z batata ze słodko kwaśnym sosem
 
            
  To bardzo proste danie a smak ma niezwykły. Pasuje do białych mięs i do grzybów np. boczniaków.
 To bardzo proste danie a smak ma niezwykły. Pasuje do białych mięs i do grzybów np. boczniaków.
 4 małe bataty
 sól himalajska
 1 łyżka masła klarowanego
 2 łyżki miodu
 3 łyżki octu jabłkowego
 4 połówki orzechów włoskich podprażonych i posiekanych
 tymianek
 czerwony pieprz a najlepiej pestki granatu, których zapomniałam dodać do zdjęcia;)
 Bataty obieramy, kroimy na małe kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku kilka minut ( do 15). Odcedzamy. Dodajemy łyżkę masła klarowanego i miksujemy.
 Na patelni wlewamy miód i ocet. Redukujemy kilka minut. Dodajemy orzechy, mieszamy a następnie wykładamy gorące pure na talerz, polewamy sosem, dodajemy tymianek i czerwony pieprz a najlepiej owocem granatu.
 
            