Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Moje dzieci uwielbiają pulpeciki. Starszak strasznie jest wybredny. Nie lubi "ciuciek", ''żyłek" i innych niespodzianek w mięsie. Taaaak .....on najchętniej zjada........ słodycze. Młoda natomiast jeszcze nie mówi ale widzę, że ma wielką frajdę przy jedzeniu. Bez żadnego problemu rozgniata w łapkach pulpeta, aż sos wycieka spod palcy. Zabawa na całego:)))

Pulpety w sosie pomidorowym

50 dag mięsa wołowego

1 bułka

1 szklanka mleka

1 cebula

1 szklanka ryżu

sól, pieprz do smaku

ziele angielskie 5 szt.

liśc laurowy 3 szt.

3 pomidory

1 łyżeczka cukru

kostka rosołowa

1 łyżka mąki

Bułkę namoczyć w mleku. Ryż ugotować do miękkości. Mięso zmielić przez maszynkę dwa razy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Do mięsa wbić jajko, dodać wyciśniętą bułkę, cebulę i ryż. Doprawić solą i pieprzem. Formować z gotowej masy pulpety.

Pomidory podgotować, przetrzeć przez sitko. Do gara wlać 2 szklanki wody, wrzucić kostkę rosołową, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i sól do smaku. Dodać pulpety i gotować na średnim ogniu. Pod koniec odlać trochę wody i wymieszać z mąką. Ponownie dodać do sosu.

 

 

Kategorie przepisów