Pulpety w sosie pomidorowym
Moje dzieci uwielbiają pulpeciki. Starszak strasznie jest wybredny. Nie lubi "ciuciek", ''żyłek" i innych niespodzianek w mięsie. Taaaak .....on najchętniej zjada........ słodycze. Młoda natomiast jeszcze nie mówi ale widzę, że ma wielką frajdę przy jedzeniu. Bez żadnego problemu rozgniata w łapkach pulpeta, aż sos wycieka spod palcy. Zabawa na całego:)))
Pulpety w sosie pomidorowym
50 dag mięsa wołowego
1 bułka
1 szklanka mleka
1 cebula
1 szklanka ryżu
sól, pieprz do smaku
ziele angielskie 5 szt.
liśc laurowy 3 szt.
3 pomidory
1 łyżeczka cukru
kostka rosołowa
1 łyżka mąki
Bułkę namoczyć w mleku. Ryż ugotować do miękkości. Mięso zmielić przez maszynkę dwa razy. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Do mięsa wbić jajko, dodać wyciśniętą bułkę, cebulę i ryż. Doprawić solą i pieprzem. Formować z gotowej masy pulpety.
Pomidory podgotować, przetrzeć przez sitko. Do gara wlać 2 szklanki wody, wrzucić kostkę rosołową, przecier pomidorowy, ziele angielskie, liście laurowe i sól do smaku. Dodać pulpety i gotować na średnim ogniu. Pod koniec odlać trochę wody i wymieszać z mąką. Ponownie dodać do sosu.