Pulpety w sosie paprykowym
Kiedy nie mam pomysłu na obiad robię pulpety. Ostatnio robię cielęce, bo są niezwykle mięciutkie i bardzo nam smakują. Dzisiejsze są w sosie paprykowym i nie chodzi tu o tę w strąkach ale o mieloną. Żeby wydobyć aromat papryki trzeba ją podsmażyć z cebulą na tłuszczu. Efekt jest znakomity. Bardzo polecam ten sposób.
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa
- 1 jajko
- szklanka bulionu
- 1 cebula
- 1 czerstwa bułka
- łyżka mąki
- 3 łyżki śmietany
- 2 szklanki wody
- sól, pieprz
- łyżeczka papryki mielonej
- szczypta kminku
Mięso wyrobić z jajkiem, namoczoną bułką, solą i pieprzem. Z otrzymanej masy uformować pulpety i obsmażyć je na rumiano z obu stron. Cebulę posiekać podsmażyć na tłuszczu, dodać łyżeczkę papryki oraz szczyptę kminku i smażyć chwilę. Wlać bulion i zagotować. Włożyć podsmażone pulpety i gotować na niewielkim ogniu około 20-25 minut. Łyżkę mąki wymieszać z niewielką ilością wody, wlać do pulpetów, dodać śmietanę i zagotować. Doprawić do smaku i posypać koperkiem.
Smacznego:)