Pulpety w sosie grzybowym

Pulpety w sosie grzybowym

Pulpety w sosie grzybowym

80 dag karkówki

1 cebula

1/2 bułki

1 jajko

sól, pieprz do smaku

olej

5 grzybków suszonych

15 dag grzybów mrożonych

1 łyżka mąki pszennej

2 listki laurowe

Mięso umyć, pokroić w kawałki, zmielić przez maszynkę. Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę sparzyć gotowaną wodą przez około 3 minuty. Cebule zmielić z wyciśniętą bułką i mięsem.

Do masy mięsnej wbić jajko, dodać sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić.

Z gotowej masy formować kulki.

Grzyby pokroić w plastry, przesmażyć na rozgrzanym oleju.

Do garnka wlać 3 szklanki wody. Wrzucić przesmażone i suszone grzyby. Dodać listki laurowe. Na gorącą wodę układać pulpety. Gotować przez około 30 minut na średnim ogniu. Można podlać dodatkowo wodą. Na koniec dodać mąkę.

 

 

Kategorie przepisów