Pulpety w sosie grzybowym
Pulpety w sosie grzybowym
80 dag karkówki
1 cebula
1/2 bułki
1 jajko
sól, pieprz do smaku
olej
5 grzybków suszonych
15 dag grzybów mrożonych
1 łyżka mąki pszennej
2 listki laurowe
Mięso umyć, pokroić w kawałki, zmielić przez maszynkę. Bułkę namoczyć w wodzie. Cebulę sparzyć gotowaną wodą przez około 3 minuty. Cebule zmielić z wyciśniętą bułką i mięsem.
Do masy mięsnej wbić jajko, dodać sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić.
Z gotowej masy formować kulki.
Grzyby pokroić w plastry, przesmażyć na rozgrzanym oleju.
Do garnka wlać 3 szklanki wody. Wrzucić przesmażone i suszone grzyby. Dodać listki laurowe. Na gorącą wodę układać pulpety. Gotować przez około 30 minut na średnim ogniu. Można podlać dodatkowo wodą. Na koniec dodać mąkę.