Pudding z tapioki z czereśniami
Mam sporą słabość do wszelkich legumin, kremów i puddingów- uwielbiam gładką konsystencję tych delikatnych deserów.
Tapiokę pokochałam od pierwszej łyżeczki. Te miękkie, kleiste ziarenka mogłabym jeść codziennie. Tą porcję przygotowałam jak klasyczny deser- z dodatkiem mleka i laski wanilii, a do nich królowe czerwca- słodkie czereśnie ugotowane ze szczyptą cynamonu i goździkami.
Taki deser smakuje świetnie podany tak na gorąco, jak i ostudzony.
Proporcje na ok. 4 porcje
Pudding z tapioki z czereśniami Składniki- tapioka - 1/2 szklanki
- mleko - 2 szklanki
- cukier brązowy - 2 łyżki
- wanilia - 1/3 laski
- sól - szczypta
- sos owocowy
- czereśnie - ok. 1 szklanki
- cynamon - szczypta
- goździki - 2 szt
- cukier - do smaku, ok. 1 łyżki
- mąka ziemiaczana - 1/2 łyżeczki
- woda - 4 łyżki
Tapiokę namocz przez 30 minut-1 godzinę w mleku. Dodaj szczyptę soli, rozkrojoną laskę wanilii i cukier, gotuj do miękkości na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. pół godziny.
Czereśnie wypestkuj, dodaj wodę, cukier i przyprawy, gotuj kilka minut na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i staną się miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w małej ilości zimnej wody, wlej do owoców, dokładnie rozmieszaj. Doprowadź do wrzenia.
Pudding z tapioki podawaj polany owocowym sosem.