Pudding z tapioki z czereśniami

Pudding z tapioki z czereśniami

Zdjęcie - Pudding z tapioki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam sporą słabość do wszelkich legumin, kremów i puddingów- uwielbiam gładką konsystencję tych delikatnych deserów.

Zdjęcie - Pudding z tapioki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tapiokę pokochałam od pierwszej łyżeczki. Te miękkie, kleiste ziarenka mogłabym jeść codziennie. Tą porcję przygotowałam jak klasyczny deser- z dodatkiem mleka i laski wanilii, a do nich królowe czerwca- słodkie czereśnie ugotowane ze szczyptą cynamonu i goździkami.

Zdjęcie - Pudding z tapioki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Taki deser smakuje świetnie podany tak na gorąco, jak i ostudzony.

Zdjęcie - Pudding z tapioki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 4 porcje

Zdjęcie - Pudding z tapioki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pudding z tapioki z czereśniami

Agata, 2 lipca 2014

Zdjęcie - Pudding z tapioki z czereśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Tapiokę namocz przez 30 minut-1 godzinę w mleku. Dodaj szczyptę soli, rozkrojoną laskę wanilii i cukier, gotuj do miękkości na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, przez ok. pół godziny.

Czereśnie wypestkuj, dodaj wodę, cukier i przyprawy, gotuj kilka minut na małym ogniu, aż owoce puszczą sok i staną się miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w małej ilości zimnej wody, wlej do owoców, dokładnie rozmieszaj. Doprowadź do wrzenia.

Pudding z tapioki podawaj polany owocowym sosem.

Kategorie przepisów