Pudding z tapioki na mleku kokosowym

Tapioka jest rodzajem skrobi uzyskiwanej z manioku. Jej kuleczki wyglądem przypominają styropian, a po ugotowaniu zmieniają się w przezroczyste żelki i dostarczają bardzo oryginalnych doznań smakowych ;) Wykorzystuje się ją do przygotowania azjatyckich deserów, puddingów i jest podstawowym składnikiem napoju Bubble Tea. Tapioka ma neutralny smak, jest lekkostrawna, polecana alergikom, gdyż jest hipoalergiczna i nie zawiera glutenu. Można ją kupić w sklepach z żywnością egzotyczną lub orientalną, a także w sklepach internetowych.

Zdjęcie - Pudding z tapioki na mleku kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki:
1/2 szklanki perełek drobnej tapioki
400 ml mleka kokosowego
100 ml wody
3 łyżki cukru waniliowego

Przygotowanie: W garnuszku mieszamy mleko kokosowe z wodą, dodajemy tapiokę, cukier i gotujemy na małym ogniu około 30 minut lub do momentu aż perełki tapioki staną się całkowicie miękkie i przezroczyste. Mieszamy od czasu do czasu, żeby tapioka nie przywierała do dna garnka. Gotowy pudding przelewamy do szklanek i odstawiamy do ostudzenia. Podajemy z owocami sezonowymi, doskonale sprawdzą się borówki, jagody lub maliny. Dodatkowo możemy udekorować płatkami kokosowymi. Smacznego!
Zdjęcie - Pudding z tapioki na mleku kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pudding z tapioki na mleku kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy