Pudding z nasionami chia

Pudding z nasionami chia

Bardzo lubię puddingi z chia. Ostatnio dużo się naczytałam o nasionach szałwii hiszpańskiej (chia), o tym że zawierają sporo kwasu Omega-3, dużo wapnia, białka, żelaza, selenu i błonnika. Warto więc je włączyć do codziennej diety. Dzienna dawka to 2 łyżki. Akurat tyle ile pochłaniam jedząc bardzo smaczny deser z samych dobrych składników: banany, mleko roślinne, chia, sok cytryny + ewentualnie inne owoce. :-) Ostatnio bowiem korzystam z przepisu z mojej ulubionej obecnie książki "Kuchnia roślinna dla każdego" Eryka Wałkowicza. Swoim hoplem na pkcie jego bloga zaraziłam już naprawdę spore grono osób. :-) Oto przepis:
Zdjęcie - Pudding z nasionami chia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 szklanka zblendowanych bananów

2/3 szklanki mleka migdałowego

6 łyżek nasion chia

2 łyżki soku cytryny

szczypta soli

2 łyżki syropu klonowego

na wierzch jakieś owoce, u mnie dojrzałe mango zblendowane z dodatkiem soku cytryny i odrobiną syropu klonowego

Po zblendowaniu bananów dodaję mleko, chia, sól, sok cytryny i syrop. Mieszam i masę przekładam do szklanek czy pucharków, słoików, wszystko jedno. I chowam na jakiś czas do lodówki. Gdy masa stężeje na wierzchu układam czy to mus z mango czy skarmelizowane banany czy dowolne owoce w jakiejkolwiek wersji. :-) 


Kategorie przepisów