Pudding Yorkshire

Pudding Yorkshire

Zdjęcie - Pudding Yorkshire - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pudding Yorkshire - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Yorkshire pudding to wspaniałe uzupełnienie obiadu. Szybszy w przygotowaniu niż klasyczne ziemniaki czy ryż.

Zdjęcie - Pudding Yorkshire - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pudding Yorkshire - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pudding Yorkshire - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pudding Yorkshire - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wystarczy przygotować ciasto bardzo podobne do naleśnikowego, wlać do gorących foremek (np. takich do pieczenia muffinek) i już po 10-15 minutach cieszyć się możemy tymi wyrośniętymi „bułeczkami”, idealnymi wręcz do zbierania sosu z niedzielnej pieczeni!

Zdjęcie - Pudding Yorkshire - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Pudding Yorkshire - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje na ok. 12 szt.

Zdjęcie - Pudding Yorkshire - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

W misce połącz mąkę z jajkami i mlekiem (należy wlać go tyle, by ciasto miało konsystencję gęstego ciasta na naleśniki), dopraw solą i pieprzem.

Foremkę na muffinki wysmaruj olejem i wstaw do piekarnika, który nagrzewa się do 220 oC. Gdy piekarnik i blaszka będą gorące, do każdego wgłębienia formy wlej porcję ciasta, do ok 2/3 ich wysokości.

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10-15 minut. Puddingi powinny być rumiane i wyrośnięte. Gdy będą stygnąć, lekko opadną.

Kategorie przepisów