Pudding ryżowy
Smakowania nowych kuchni ciąg dalszy. Dziś wspólnie z Atinką i Grumkami zrobiliśmy pudding ryżowy, pochodzący z kuchni arabskiej. Przepis znaleziony przez Atinkę, o tu. Swój pudding robiłam z połowy porcji, a ponieważ zapomniałam kupić pistacji, więc posypałam go migdałami i matchą haha:D. Smaczny deserek pachnący wodą różaną, którą także przyjemnie czuć w smaku. Zapraszam zatem, a pudding dodaję do akcji Z widelcem przez Azję Grumków oraz Festiwalu Kuchni Arabskiej, który prowadzi Panna Malwinna.
Składniki:
*4 szklanki mleka
*1/3 szklanki krótkiego ryżu (u mnie taki jak do risotto)
*1/4 szklanki cukru
Mieszanka qaimar:
*2 łyżki wody różanej
*1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
*2 łyżki mąki kukurydzianej
*3 łyżki qaimar (można zastąpić go z śmietanką, ja dałam jogurt naturalny)
Dodatkowo: pokrojone podpieczone pistacje (u mnie migdały)
Wykonanie:
W garnku wymieszać mleko, ryż, cukier, doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień, niech się gotuje na wolnym ogniu przez 1 i 1/2 godziny.
Wodę różaną, ekstrakt z wanilii, mąkę kukurydzianą oraz śmietankę wymieszać w osobnym naczyniu.
Gdy ryż zgęstnieje dodać mieszaninę „qaimar”.
Pudding przełożyć do pucharków , posypać pistacjami, podawać na ciepło lub zimno. :) Żeby było zielono, posypałam pudding matchą :)
Smacznego:)