Pudding chia
Kariera nasion chia ( czyli szałwii hiszpańskiej) rozwinęła się w zawrotnym tempie. Nic dziwnego! Chia to przede wszystkim bogactwo cennych kwasów omega-3 i omega-6 , roślinnego białka a także żelaza, magnezu, wapnia i wielu antyoksydantów. Nawilżają organizm i zwiększają jego wydolność, dlatego tak często pojawiają się w menu osób intensywnie trenujących. Co jeszcze?
Mają dużą zawartość błonnika, zbawiennie wpływając na pracę jelit. Spowalniają wchłanianie cukru we krwi, dzięki czemu nadają się dla diabetyków.
Po zalaniu płynem pęcznieją, nadając mu konsystencję żelu. Dlatego świetnie nadają się do wszelkiego rodzaju koktajli, zup oraz wypieków.
Pudding chia
/ składniki dla 3 osób/
- 750 ml mleka (np. krowie, migdałowe, kokosowe, sojowe, ryżowe)
- 6 łyżek nasion chia
- szczypta cynamonu cejlońskiego
- 3 łyżki syropu z agawy lub płynnego miodu
dodatkowo:
- świeże truskawki
- listki melisy lub mięty
Mleko wlewam do dużej miski, wsypuję nasiona, cynamon, wlewam syrop lub miód i dokładnie mieszam.
Odstawiam na 30 minut, w tym czasie mieszając 3-4 razy.
Następnie przekładam pudding do szklanek/miseczek/słoiczków, zakrywam folią spożywczą i zostawiam w lodówce na ok. 5 h lub całą noc.
Następnego dnia dekoruję.
Smacznego!
Śledź mój profil na Facebooku i Instagramie!
______________________________♥____________________________