Pudding chia z bananem i mango
- 4 łyżki nasion chia,
- ½ szklanki zimnej wody,
- 1 banan (180 g),
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 1 mango (400 g) - waga z pestką i skórką.
Dzisiaj polecam pyszny pudding chia bez dodatku cukru. Jego słodycz zawarta jest tylko i wyłącznie w owocach - mango i banana. Z podanych składników wychodzą nam 3 słoiczki po 220 ml.
Nasiona chia zalewać zimną wodą i wymieszać. Odstawić je na pół godziny, aby napęczniały. Otrzymamy wówczas gęsty kleik. Nasiona podczas pęcznienia zamieszać 2-3 razy. Banana obrać i zmiksować z jogurtem za pomocą blendera na gładki mus. Powstały mus połączyć z nasionami chia i zamieszać. Gotowy pudding rozłożyć do szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki. Mango obrać, usunąć pestkę, a miąższ zmiksować na gładki mus. Mus wyłożyć na warstwę puddingu chia. Deser podawać schłodzony.
Źródło: gotujzcukiereczkiem.pl