Ptysie z musem łososiowym
Uwielbiam ciasto ptysiowe!
Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki, profiterolki, ale też wytrawne ptysie.
Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis!
Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi musem twarożkowo – łososiowym – idealny pomysł zarówno na imprezę, jak i np. drugie śniadanie.
Połączenie wędzonego łososia, z kremowym serkiem, chrzanem i świeżym koperkiem z całą pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!
Na moich imprezach te ptysie znikają błyskawicznie!
A jak będzie u Was?
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( ok. 6 dużych szt )
CIASTO:
* woda – ok. 0,5 szkl
* masło – 50g
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* jajko – 3 szt
NADZIENIE:
* wędzony łosoś – 200 g
* kremowy twarożek – 200 g
* chrzan – 2 łyżki
* koperek – 1 pęczek
* sól, pieprz, sok z cytryny
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Wodę gotujemy z masłem, a kiedy całkowicie się rozpuści wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, zaparzając ciasto – ciasto musi odchodzić od ścianek garnka.
Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie dodajemy jajka – wbijajmy jedno, miksujemy, wbijamy drugie, miksujemy, itd.
Tak przygotowane ciasto wkładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.,
Pieczemy do zrumienienia ( ok. 25 minut ) w 200C, studzimy, przecinamy.
NADZIENIE:
Twarożek miksujemy z pokrojonym łososiem, koperkiem i chrzanem.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, chłodzimy.
CAŁOŚĆ:
Wystudzone ptysie napełniamy musem łososiowym i posypujemy jeszcze delikatnie świeżym koperkiem.
Smacznego!