Ptysie z musem łososiowym

Ptysie z musem łososiowym

Uwielbiam ciasto ptysiowe!

Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki, profiterolkiale też wytrawne ptysie.

Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis!

Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi musem twarożkowo – łososiowym – idealny pomysł zarówno na imprezę, jak i np. drugie śniadanie.

Połączenie wędzonego łososia, z kremowym serkiem, chrzanem i świeżym koperkiem z całą pewnością zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy!

Na moich imprezach te ptysie znikają błyskawicznie!

A jak będzie u Was?

Spróbujcie!

Zdjęcie - PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( ok. 6 dużych szt )

CIASTO:

* woda – ok. 0,5 szkl
* masło – 50g
* mąka pszenna – 0,5 szkl
* jajko – 3 szt

NADZIENIE:

* wędzony łosoś – 200 g
* kremowy twarożek – 200 g
* chrzan – 2 łyżki
* koperek – 1 pęczek
* sól, pieprz, sok z cytryny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Wodę gotujemy z masłem, a kiedy całkowicie się rozpuści wsypujemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy, zaparzając ciasto – ciasto musi odchodzić od ścianek garnka.

Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie dodajemy jajka – wbijajmy jedno, miksujemy, wbijamy drugie, miksujemy, itd.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do rękawa cukierniczek i wyciskamy ptysie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.,

Pieczemy do zrumienienia ( ok. 25 minut ) w 200C, studzimy, przecinamy.

NADZIENIE:

Twarożek miksujemy z pokrojonym łososiem, koperkiem i chrzanem.

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny, chłodzimy.

CAŁOŚĆ:

Wystudzone ptysie napełniamy musem łososiowym i posypujemy jeszcze delikatnie świeżym koperkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów