Pszenny chleb z rodzynkami
To miał być neutralny chleb, który będzie pasował zarówno do sera jak i do wędliny. Jednak sypnęło mi się za dużo rodzynek, przez co chleb wyszedł mi słodszy niż bym chciała. Dlatego mogę go polecić, ale szczególnie tym osobom, którym to nie przeszkadza. No chyba, że zmniejszycie ilość rodzynek. U mnie jak widać one rządzą:) Ale poza tym chleb pięknie wyrósł, upiekł się na rumiano ze wspaniale chrupiącą skórką.
Składniki
- Składniki na zaczyn:
- mąka pszenna - 100 g
- woda - 65 g
- drożdże instant - 1/8 łyżeczki
- Składniki na chleb:
- mąka pszenna - 350 g
- woda - 150 g
- drożdże instant - 1 łyżeczka
- sól - 1,5 łyżeczki
- cukier - 1,5 łyżeczki
- masło - 60 g
- mleko w proszku - 20 g
- rodzynki - 1/2 szklanki (ilość prawidłowa)
Instrukcje
Wszystkie składniki zaczynu wymieszać, odstawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej.
Składniki chleba dodać do zaczynu i wyrabiać ręcznie lub mikserem. Odstawić na 2 godziny. Gdy ciasto podwoi objętość, uformować bochenek i przełożyć do koszyka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką. Odstawić do wyrośnięcia, na około 1 godź. Rozgrzać piekarnik do 230 stopni, przełożyć chleb na rozgrzaną blachę. Piec 15 min, zmniejszyć temperaturę do 210 stopni i piec kolejne 30 min. Ostudzić na kuchennej kratce.
Smacznego:)