Pszenny chleb powszedni

Pszenny chleb powszedni
Zdjęcie - Pszenny chleb powszedni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Pszenny chleb powszedni - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W historii ludzkości i rozwoju sztuki kulinarnej powstała niewyobrażalnie wielka ilość nowych potraw przeróżnych ludów i kuchni. Niesamowite jest to, że w każdej kulturze określone pożywienie pełni znaczącą rolę, bez której cały proces odżywiania się wydaje się być niemożliwy. Takim elementem, który pojawia się w tak wielu kulturach i który wypełnia kuchnie całego świata każdego dnia jest zdecydowanie chleb.

Jak to więc możliwe, że ten wspaniały wytwór ludzkich rąk, o którym tak dużo się mówi i który występuje pod tyloma postaciami, może zostać upieczony przez każdego z Was w domu?  Tak naprawdę wypiek prostego, pszennego chleba powszedniego nie wymaga ogromnych zdolności kulinarnych.

Jeśli Wasz poziom umiejętności w kuchni pozwala Wam upiec ciasto, bardzo prawdopodobne jest to, że poradzicie sobie także z chlebem!

Taki jest właśnie ten przepis - nie wymaga on pracochłonnego pielęgnowania zakwasu, wystarczą suszone drożdże, kilka innych składników i szczere chęci. Zobaczcie, jakie to proste :)

Pszenny chleb powszedni Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz Czas pieczenia: 50 min Calkowity czas: 2 godz 50 min Składniki
  • 500 g mąki pszennej (typ 650)
  • 100 g mąki pszennej (typ 550)
  • 7 g suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • 80 ml mleka
  • 70 ml wody
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 120 g miękkiego masła
  • łyżeczka soli
  • jajko i 2 łyżki mleka
  • masło do posmarowania formy
  • pszenna mąka do podsypania
Instrukcja
  1. Do dużej miski przesiewamy obie mąki, w środku robimy dołek i wsypujemy suszone drożdże oraz cukier - mieszamy. Do rondelka wlewamy 80 ml mleka i 70 ml wody, podgrzewamy aż płyn będzie letni. Ciepłe mleko z wodą łączymy z mąką i chwilę zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do misy i przykrywamy ją czystą ściereczką, odstawiając na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Dwa jajka roztrzepujemy z żółtkiem i dodajemy razem z miękkim masłem oraz solą do przygotowanego rozczynu. Ciasto przekładamy do posypaną mąką stolnicę/blat i zagniatamy przez 10 minut. Pod koniec zagniatania kula z ciasta powinna być lśniąca i "odstawać" od ręki. Miskę oprószamy mąką, przekładamy uformowaną kulę i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  3. Po upływie godziny ponownie zagniatamy ciasto przez 3 minuty. Wkładamy do natłuszczonej masłem formy, przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie smarujemy wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem z odrobiną mleka i możemy już piec chleb w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 190 stopni. Czas pieczenia 40-50 minut do "suchego patyczka".

Kategorie przepisów