Pszenny chleb na zakwasie

Pszenny chleb na zakwasie

Fascynują mnie chleby na zakwasie. Wyrastają dłużej niż drożdżowe ale smak jest wspaniały. I to poczucie, że jem coś zdrowego jest bardzo cenne. Moje zakwasowe trochę jeszcze odbiegają od ideału ale nawet jeśli  z wyglądu jest coś nie tak na smak nie ma to wpływu.

Zdjęcie - Pszenny chleb na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło

Składniki na zaczyn zakwasowy:

  • 70g mąki pszennej razowej
  • 70g ciepłej wody
  • 1 pełna łyżka zakwasu żytniego

Wykonanie:

Zakwas wymieszać dokładnie z wodą i dodać mąkę. Ponownie wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12h w chłodnym miejscu (20C).

Składniki na ciasto właściwe:

  • 350g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 150g mąki pszennej razowej (typ 2000)
  • 200g ciepłej wody
  • cały zaczyn (140g)
  • 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżka gryczanego miodu

W misce robota wymieszać zaczyn, wodę, sól i miód. Dodać mąki i wyrobiać ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste.  Uformować kulę i zostawić pod przykryciem w naoliwionej misce na około 4 godziny.  Ciasto ma podwoić swoją objętość.  W trakcie wyrastanie ciasto złożyć dwa razy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby odgazować.  Uformować bochenek i przełożyć do kosza do wyrastania wyłożonego bawełnianą, omączoną ściereczką.  Przykryć ściereczką i folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Włożyć chleb, spryskać go wodą i piec około 35 – 40 minut.  Kiedy chleb zacznie się rumienić, uchylić na chwilę drzwi piekarnika, aby wypuścić parę.

Smacznego:)

Kategorie przepisów