Pszenny chleb na zakwasie
Fascynują mnie chleby na zakwasie. Wyrastają dłużej niż drożdżowe ale smak jest wspaniały. I to poczucie, że jem coś zdrowego jest bardzo cenne. Moje zakwasowe trochę jeszcze odbiegają od ideału ale nawet jeśli z wyglądu jest coś nie tak na smak nie ma to wpływu.
Składniki na zaczyn zakwasowy:
- 70g mąki pszennej razowej
- 70g ciepłej wody
- 1 pełna łyżka zakwasu żytniego
Wykonanie:
Zakwas wymieszać dokładnie z wodą i dodać mąkę. Ponownie wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12h w chłodnym miejscu (20C).
Składniki na ciasto właściwe:
- 350g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
- 150g mąki pszennej razowej (typ 2000)
- 200g ciepłej wody
- cały zaczyn (140g)
- 1/2 łyżki soli
- 1 łyżka gryczanego miodu
W misce robota wymieszać zaczyn, wodę, sól i miód. Dodać mąki i wyrobiać ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Uformować kulę i zostawić pod przykryciem w naoliwionej misce na około 4 godziny. Ciasto ma podwoić swoją objętość. W trakcie wyrastanie ciasto złożyć dwa razy. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, aby odgazować. Uformować bochenek i przełożyć do kosza do wyrastania wyłożonego bawełnianą, omączoną ściereczką. Przykryć ściereczką i folią i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Włożyć chleb, spryskać go wodą i piec około 35 – 40 minut. Kiedy chleb zacznie się rumienić, uchylić na chwilę drzwi piekarnika, aby wypuścić parę.
Smacznego:)