Pszenny chleb kubański.
Sprężysty miąższ, chrupiąca, rumiana skórka i niezbyt wymagający proces przygotowania sprawiają, że ma się ochotę piec go codziennie.
Moja rodzina go uwielbia i jestem pewna, że spełni oczekiwania każdego amatora pszennego pieczywa.
Zapach pieczonego chleba sprawia, że dom staje się jakby przytulniejszy, a wszystkie smutki odchodzą w niepamięć. Na chwilę zapominam o zmęczeniu, o goniących terminach i odcisku na stopie. Cóż, nowe buty…
Zapominam nawet o stercie prania i dziurze w szkolnym plecaku…
Siadam przed rozgrzanym piekarnikiem i obserwując jak rośnie zamknięty w nim bochenek chleba, upajam się unoszącym się błogim zapachem. Czas zdaje się zwalniać, a chleb rośnie i rośnie… W końcu jego skórka zaczyna przybierać złotawy odcień. Zapach jest już tak intensywny, że falami wylewa się drzwiami i oknami. Tylko patrzeć, jak zbiegną się sąsiedzi. Żaden chleb z piekarni nie jest w stanie zapewnić mi takich wrażeń. To dlatego jutro znów go upiekę…
Upiekę go też dlatego, że ostatnio brakuje mi czasu na inne wypieki, a ten chleb wyrasta zaledwie 15 minut. Reszta dzieje się w piekarniku. Piękny przepis… A chleb… bajeczny i niezawodny.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 750
- 1 i 1/4 szklanki mocno gorącej wody
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie krok po kroku:
- Mąkę przesiej i wymieszaj z drożdżami, solą i cukrem.
- Do mąki dodaj gorącą wodę i zagnieć ciasto. Wyrabiaj energicznie kilka minut aż zacznie odchodzić od dłoni i stanie się gładkie i elastyczne. Powinno zająć to około 10 minut.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia.
- Po upływie 15 minut ciasto przełóż na stolnicę i uformuj bochenek.
- Posmaruj ciepłą wodą z odrobiną oliwy i ponacinaj, by zapobiec głębokim pęknięciom. Przełóż na blachę.
- Wstaw do ZIMNEGO piekarnika i nastaw temperaturę na 190°C.
- Piecz około 35-45 minut do uzyskania rumianej, chrupiącej skórki.
- Ostudź na kratce.
Smacznego!