Pstrąg w sosie kokosowym

Pstrąg w sosie kokosowym

Pierwszy dzień szkoły. Jeszcze bez dzwonka. Duże emocje, bo nowi nauczyciele, a u córki niespodziewanie zmieniła się wychowawczyni. Ciekawość, smutek, ekscytacja. Dużo się wczoraj działo w dziecięcych serduszkach. I obiad też był nowy, ale do nowych smaków dzieci już dawno przywykły. ;-))

Zdjęcie - Pstrąg w sosie kokosowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba w sosie kokosowym

800 g ryby, u mnie pstrąg

2 ząbki zmiażdżonego czosnku

sok z połówki limonki

60 g pasty paprykowej (właśnie patrzę, że dałam dużo mniej, zagapiłam się ;-))

30 g mąki

100 ml oliwy

400 ml mleka kokosowego

Sofrito:

1 cebula

1 papryczka chilli

sporo bazylii

2 łodygi selera naciowego

sól i pieprz

Filety ryby pozbawione ości nasmarowałam solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z limonki.

Posiekałam papryczki, cebulę i seler. Podsmażyłam na połowie oliwy. Dodałam posiekaną bazylię i bułgarską pastę paprykową. Posypałam mąką i gotowałam przez 4 minuty. Wlałam mleczko kokosowe i gotowałam do zgęstnienia. Trochę dosoliłam.

Rybę usmażyłam na reszczie oliwy. Podałam polaną sosem w towarzystwie ryżu Gallo.

Pyszna. Kolejny dobry przepis od I&A. :-)

* źródło - blog Kuchnia Ireny i Andrzeja

Kategorie przepisów