Pstrąg grillowany z sosem koperkowym

Pstrąg grillowany z sosem koperkowym


Grilled trout with dill sauce
Zdjęcie - Pstrąg grillowany z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: Zdjęcie - Pstrąg grillowany z sosem koperkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

2 pstrągi

2 ząbki czosnku

1 cytryna

2 liście laurowe

natka pietruszki

świeży tymianek

1 łyżka oliwy

Sos:

5 dag masła

1 łyżeczka musztardy Dijon

125 ml śmietanki

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki koperku świeżego

sól pieprz

Wykonanie.

Przygotować składniki:

Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby posmarować lekko oliwką. Do ogona każdej ryby przywiązać po kilka gałązek ziół.
Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pstrągi grillować po 4-5 minut z każdej strony.
Podać z sosem koperkowym.

Kategorie przepisów