Pstrąg grillowany z sosem koperkowym
Grilled trout with dill sauce
Składniki:
2 pstrągi
2 ząbki czosnku
1 cytryna
2 liście laurowe
natka pietruszki
świeży tymianek
1 łyżka oliwy
Sos:
5 dag masła
1 łyżeczka musztardy Dijon
125 ml śmietanki
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki koperku świeżego
sól pieprz
Wykonanie.
Przygotować składniki:
Pstrągi oczyścić i osuszyć. Posolić. Każdą rybę nadziać plasterkami cytryny, czosnkiem i listkiem laurowym. Ryby posmarować lekko oliwką. Do ogona każdej ryby przywiązać po kilka gałązek ziół.
Sos. W rondelku stopić masło, dodać musztardę i śmietankę. Zagotować i na małym ogniu gotować, aż sos trochę zgęstnieje. Wmieszać sok z cytryny i posiekany koperek, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pstrągi grillować po 4-5 minut z każdej strony.
Podać z sosem koperkowym.