Przytulone bułeczki owsiane
Zauważyłam, że czytelnicy początkujący w temacie wypieku bułek mają często problem z tym, że w trakcie wyrastania rozjeżdżają im się na boki. Przez to wychodzą po upieczeniu płaskie lub stykają się dodatkowo ze sobą. Często to wina źle odmierzonych proporcji i np. luźnego ciasta, albo dodania zbyt dużej ilości drożdży.
Jeśli obawiacie się wyglądu swoich bułek, mam propozycję, aby upiec je w przytulonej wersji. Uformowane bułeczki układamy w formie obok siebie w ten sposób je pieczemy.
Upieczone i złączone bułki stawiamy na stole, a domownicy mogą je dowolnie odrywać ?
Dodatkowo do ciasta przemyciłam płatki owsiane, idealne bułeczki śniadaniowe!
Czas całkowity: 2 godz
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 30 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 500 g
- sól - 1 łyżeczka
- masło - 80 g
- suszonych drożdży instant - 7 g
- płatków owsianych - 80 g
- letniego mleka - 280 ml
- białko jajka (wierzch) - 1 szt.
Potrzebne narzędzia:
- waga kuchenna
- duża misa
- ściereczka
- okrągła forma
- pędzelek
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy płatki owsiane, drożdże sól. W jednym rondlu topimy masło i dodajemy je do suchych składników. W drugim rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy je powoli do misy i wyrabiamy ciasto 5 minut.
2. Wyrobione ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem. Stawiamy w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 11 części, z każdej z nich formujemy kształtną bułeczkę. Układamy je ciasno w okrągłej formie (posmarowanej masłem) i przykrywamy na 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem jajka i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy przez 30 minut, aż będą rumiane.
Upieczone bułeczki wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.