Przyprawa do piernika II
Przyprawa piernikowa to nieodłączny element świątecznych przygotowań. Można ją oczywiście kupić i sama również z takiej korzystam (ale trzeba uważać na składniki - nigdy nie kupuję tej, która zawiera mąkę!). Jednak moc przyprawy piernikowej czuję najbardziej, kiedy zrobię ją sama. Przede wszystkim wiem, co zawiera, a do tego jest intensywnie aromatyczna. Moją przyprawę przygotowałam wzorując się na przepisie Kamili.
Przyprawa do piernika to moja propozycja do VII Festiwalu Pierniczków.
Składniki:
*10 g czarnego pieprzu
*50 g cynamonu
*50 g kardamonu
*15 g goździków
*15 g mielonego imbiru
*10 g ziela angielskiego
*10 g gałki muszkatołowej
*4 g ziaren kolendry
*1 liść laurowy
*2 gwiazdki anyżu
*4 g nasion kopru włoskiego (pominęłam)
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmielić w młynku do kawy lub utłuc w moździerzu. Przetrzeć przez sitko i dokładnie wymieszać. Przyprawę przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.