Przepis na pomidorową
Przepis na pomidorową.
Przepis na pomidorową
Szybki i pyszny przepis na pomidorową, którą można podawać z makaronem lub ryżem. Zupę pomidorową przygotowuję zwykle z pozostałego rosołu, który często podaję na niedzielny obiad :) Tą pomidorową przygotujesz z zaledwie kilku składników, które są niedrogie i łatwo dostępne.
Ta smaczna zupa pomidorowa jest zrobiona z pomidorów z puszki i rosołu. Pomidorówka z dodatkiem duszonej cebuli, marchewki, selera i niewielkiej ilości koncentratu pomidorowego. W sezonie letnim można użyć świeżych pomidorów, a także zaprawić zupę śmietaną.
- bardzo łatwy i szybki przepis
- tylko kilka prostych składników
- świetny sposób na wykorzystanie resztek rosołu
Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania zupy pomidorowej:
- 2 łyżki masła lub oliwy
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 starta na tarce do jarzyn marchewka
- kawałek korzenia selera, starty na tarce do jarzyn
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki, w soku pomidorowym
- 1 litr rosołu
- 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- sól i pieprz do smaku
- śmietana do zaprawienia pomidorówki (opcjonalnie)
Dodatki do zupy pomidorowej:
- ugotowany ryż lub makaron
- posiekany koperek lub natka pietruszki
- grzanki
- groszek ptysiowy
Oto przepis na pomidorową krok po kroku:
Krok 1.
- W garnku na zupę rozgrzać masło lub oliwę. Dodać posiekaną cebulę i poddusić. Po chwili dodać starte na tarce warzywa: marchewkę oraz selera. Gdy jarzyny lekko zmiękną dodać mieloną paprykę, pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy - smażyć wszystko razem przez chwilę i wlać rosół. Zupę gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
- Następnie zupę pomidorową zmiksować na gładki krem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem do pomidorowej można wsypać posiekany koperek lub natkę pietruszki i zaprawić gęstą śmietaną. Pomidorówkę podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Mam nadzieję, że przepis na pomidorową spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)
Miłego gotowania!